korpvistet.blogg.se

2017-04-28
17:52:31

När korten är för någon annan

Så är det ibland. Efter lite morgonstök med att få iväg unga fröken och hennes kompis till skolan så tog jag itu med lite annat nödvändigt. Ett av de nödvändiga momenten var ju då att diska, och det andra att sortera upp tvätten för dagens motionsrunda till och från tvättstugan i några omgångar. Nej, det är inte kul, men det är nödvändigt och ganska skönt att veta att vi har rena kläder och lakan fixade så vi kan ägna vår tid och energi åt annat, som Valborgsmässoafton eller som en del andra känner det som också, Beltane. Men nu var det inte det jag skulle ta upp idag.
 
 Det var att efter jag nu hade fixat med disken och äntligen fått sortera tvätten så tänkte jag att nu drar jag några kort från Oracle of Shadows & Light igen, det var ju ett tag sedan. Så fokuserar jag, som jag tycker, på vad som kan vara viktigt eller intressant att ta med i tankar och handling idag. Upp kommer två kort som jag, i och för sig, inte tycker är något konstigt, men samtidigt så stämde det inte riktigt. Vadå hjärtesorg eller annat som påverkar en å hjärtats vägnar, och helande? Visst det finns väl ett och annat som behöver komma till rätta både här och där, men inte som jag kände att de två korten talade om, så varför och hur hörde det här ihop. Nå, bestämde mig för att låta det ligga lite, svaren kommer kanske senare, och om inte så får jag väl se om det på något sätt kunde få sin förklaring längre fram. Men så kommer ett telefonsamtal från en kompis som jag pratade med dagen innan redan, och nu fick korten sin förklaring! Uppenbarligen så hade jag utan att medvetet tänka det, haft henne och hennes situation i bakhuvudet någonstans medan jag blandade korten och de här svaren var till och för henne!
 
Den här situationen, där korten egentligen är för någon annan, har jag stött på förut och jag vet att jag inte är ensam om fenomenet. Ibland har det kommit upp bland andra som lägger kort av olika slag, eller runor, pendel eller något annat i den vägen. Då kan man ibland känna det som att fast frågan och korten är för någon annan så är ändå en del av svaret riktat till en själv och den situation man kanske befinner sig i, även om tolkningen är för någon annan, precis som nu med det omvända att korten var inte för mig utan till en av mina bästa vänner. Vad man då än tror på eller inte, änglar, guider, högre makter, universum, you name it. Något var det som ville att det här budskapet skulle gå fram till en specifik person, och det gjorde det den här gången och förhoppningsvis så hjälpte det lite på vägen för henne. Andra gånger är det ju inte lika lätt att hitta "mottagaren", som när jag en gång, för flera år sedan nu, använde pendeln och sökte svar på några frågor en kompis ställde. Mitt i allt så "hör" jag en röst i huvudet, och som också pendeln indikerar på en bokstavskarta, en yngre amerikansk man upplever jag det som, säga "Tell mum I'm ok". Jaha, och vem är du, vem är din mamma och var i hela havet bor hon då?! Sådana gånger kan man inte göra så mycket, det är bara hoppas att budskapet går fram till rätt person till slut på något sätt, genom någon annan som förhoppningsvis är närmare till. Men idag gick budskapet fram som sagt, även om korten inte verkade ha betydelse för mig.
2017-04-21
11:26:52

Skönhet och vikt

En av mina vänner på Facebook skrev igår en del tänkvärda ord om det här med vikt och hur vi ser ut. Hennes uttalande kom från något som sagts i Let’s Dance, den svenska versionen som de flesta av oss känner till även om vi inte bryr oss om att se det. Det som störde mest var en kommentar om att en av deltagarna hade gått ner i vikt efter all träning som dansen innebär. Lite skämtsamt hade det framställts som att han tappat halva sin vikt, men det handlade om 5kg. Men vad det här mest handlade om var varför det alltid måste handla om vikt och utseende? Allt handlar inte om att smal är vacker, det finns ju så många andra kriterier att räkna in och det är inte frågan om den yttre så kallade skönheten. Man kan vara en underbar människa fast man är rejält överviktig. Och visst, av hälsoskäl kan det vara bra att inte ha för mycket övervikt av olika orsaker, men att få människor att skämmas och må dåligt för att de inte uppfyller ett ideal som satts av ett fåtal som passar in i den, det är grymt och orättvist. Spelar ingen roll om du tillhör de under- eller överviktiga. Ja, det är faktiskt ett problem att vara underviktig också även om det inte lyfts fram på samma sätt som övervikt. Jag tillhör nog den senare kategorin även om jag haft turen att mina kilon fördelat sig lite jämnt över hela min längd. Men att få höra sin dotter, medan hon provar ett klädesplagg hon blivit så förtjust i och inse att det är inte gjort för någon med ”fel” kroppsform, tyst i provhytten säga ”Mamma, jag önskar jag var smal…” hur ont gör inte det? Hur många andra går omkring med denna tagg inom sig att inte passa in, att inte duga eller vara rätt?

Så drog jag, som vanligt numera, två kort från samma orakellek som jag snöat in på och fick två träffande kort igår. Det första är Sewer Mermaid som kanske inte är något man tänker skönhet direkt eftersom ett avlopp eller kloak inte känns som ett trevligt ställe. I det kortet blir vi påminda om att vi ofta har negativa tankar om oss själva – vi är för korta eller långa, har för kraftiga lår, för små bröst, fel hår, inte vacker nog och så vidare. Det skapar blockeringar hos oss själva till slut och stöter bort andra omkring oss för att vi inte släpper in dem för att vi är så fel, ful och oattraktiv. Hon säger att det är dags att vi rensar upp inom oss själva bland alla dessa negativa tankar och föreställningar om oss själva. Vi är vackra på olika sätt, och kanske med lite mer hälsosamt livssätt som att börja röra på sig och äta mindre skräpmat och godis som tröst, så kanske vi börjar må bättre fysiskt också. Hon vill lyfta fram att vi har skönhet oavsett vad klädskapare och andra har satt för kriterier för skönhet. Det här var det sista stycket om vad kortet stod för: 

Låt denna starka, överlevnadens sjöjungfru visa dig hur du ska älska dig själv och ditt utseende igen och stiga över strunt och stanken av negativa omständigheter angående din vackra kropp och unika jag! Du är vacker och väldigt värd att älska. Det här är den enda sanning som måste sägas vid det här tillfället.

Men det andra kortet då, vilket var det? Då kom Amara the Menehune och det handlar passande nog om healing. Hon pratar om vikten av att lugna ner, stressa av. Att äta rätt och njuta av det man äter, att se sig omkring och upptäcka skönheten i sina omgivningar. Slappna av, njut av att se ett träd, en blomma, en fågel, vad som helst. Sakta ner och bara var en stund. Sluta lyssna på de där inre och yttre rösterna som säger att du alltid måste jobba, jobba hårdare och mer, stressa, skynda. Ut i solen och njut av tillvaron här och nu, ta in lite välbehövlig energi. Särskilt nu på våren kan det vara dags att skaka av sig det mörka och effekterna av korta dagar och lite dagsljus för oss som lever längre norrut och verkligen har korta dagar på vintern. Man kliver upp till skola och arbete och det är mörkt på morgonen, och när man kommer hem är det precis lika mörkt innan det vänder och sakta, dag för dag, så vänder det och minuter övergår i timmar med mer dagsljus.

Som sagt, om vi kanske skulle ta och uppskatta oss själva, se att vi har och äger skönhet oavsett hur vi ser ut. Jag passar inte in på en skönhetstävling där allt handlar om hur du ser ut, men jag har förhoppningsvis annat som väger upp och gör mig till en person som är värd att tycka om, älska och respektera för den jag är ändå. Samma sak med min dotter, hon är inget skönhetsideal enligt modeskaparna, men hennes utseende och hennes personlighet ger henne en skönhet som jag hoppas att ingen tar ifrån henne, eller trattar i henne att hon inte är vacker, älskvärd och värd all respekt och hänsyn som alla andra i världen.

2017-04-14
15:16:21

Stå på dig

Så, ännu ett inlägg om dessa orakelkort. Börjat bli trött på mig ännu? Förhoppningsvis inte, jag tror att dessa kort faktiskt ger mig lite inspiration att skriva och också hitta saker som relaterar till vad som sägs i korten för dagen. Som i dagens rubrik, stå på dig.
 
Först av allt kan jag säga att min mamma är på fötter igen, "står på sig", fraktur på lårbenet men inte ett svårt brott. Skickar lite tankar till en av mina kusiner som halkade på en isfläck och bröt sin högra arm, och naturligtvis är hon högerhänt... Men det finns flera vänner och familj som hjälper henne så jag vet att hon klarar sig fint.
 
Ok, korten då. Idag var det ett återvändande av ett från en tidigare dag, Snow Angel. Hon är ofta här för att berätta för oss om tecken på olika sätt. Och de sagda tecknen finns redan där, och kan ha varit under en kortare eller längre tid, bara det att vi inte lagt märke till dem. Att vi har varit blinda eller omedvetna om dem, fortfarande frågande efter dem, men ser dem inte. Hon är lite upprörd och irriterad på oss. Vi kan släppa henne från hennes nuvarande uppdrag genom att se oss omkring efter dessa tecken, de kan vara små, men de kan också vara nära och så uppenbara att vi inte ser dem som det tecken vi så ivrigt vill ha? När vi läser i den lilla boken som kommer med korten så finns det ett stycke där var och en av älvorna eller änglarna talar direkt till oss och det här är vad Snow Angel inleder med, "Hmph! Där. Om du missar det tecknet, vet jag verkligen inte vad som ska övertyga dig! Kanske borde jag bara stå här ett tag, och vänta till du lägger märke till mig, peka på tecknet, flaxa med vingarna, och sedan kommer du att tro att det verkligen är ett tecken!" Jepp, verkar som att hon är lite upprörd, eller hur (sagt med ett leende och en blinkning). Uppenbarligen har jag inte sett eller lagt märke till de där tecknen som hon skickat mig (igen), och troligen mänskligheten i stort flera gånger. Vi människor har en förmåga att ignorera och tro att det kommer att vara någon sorts fyrverkerier och kastande av glittrig konfetti eller något åt det hållet så att vi vet vad som är på gång.
 
Tecknen jag har ignorerat den här gången är i form av Fairy of the Highlands, en söt och fridsam varelse som säger mig, eller oss, att det är dags att vara modig. Hon är ingen slagskämpe, det ligger inte i hennes natur, och hon vill lösa dispyter fridsamt, men kommer att kämpa om det är vad som behövs. Det är dags för oss att stå upp för oss själva, även om vi inte tycker om att hamna i konflikter med andra och låter dem utnyttja oss. Det är dags att ta ställning, säga sanningen och inte backa även om det är en konflikt i faggorna. Men som det säger, bör vi alltid låta alla andra utnyttja oss, av allt arbete vi kan ha lagt ner på något, så att de bara kan ta det och hävda det som sitt eget? Vi talar inte om småsaker här, som vem som hade leksaken först, eller vem som borde få välja vilken film vi ska se först. Nå, det kan ju vara om vi alltid är den som viker undan för andra, då kan det vara dags att säga att "jag hade den" eller "vi ser den här filmen först!". Som det sägs i boken, att vi inte borde låta sorg och skuldkänslor få oss att strunta i att beskydda oss själva.
 
Jag kan på sätt och vis relatera till korten, jag är ganska fridsam själv och backar troligen lite för ofta. Så jag antar att för mig är det dags att ta tag i det där svärdet och ge mig in i vad som än behövs. Konflikt eller inte. Jag kan lika väl börja idag med några saker, även om det handlar om att stå upp för mig själv mot mig själv i vissa områden. Det är bra att stå upp för oss själva i vissa saker, men vi måste också välja våra tillfällen och strider, det kanske inte alltid är lämpligt att göra det alltid och i alla situationer. Ibland kan det vara lika bra att släppa det, lämna det och låta andra fortsätta med sina egna problem. Jag har hört en del vänner med problem och medan jag fortfarande lyssnar, kan göra kopplingar till mina egna erfarenheter och kunskap, så kan jag inte utkämpa deras strider eller hjälpa till med deras problem. Det här kan ibland bli ett tillfälle för att stå på sig också faktiskt, att aktivt välja att inte ta ställning i någon annans problem. Jag är deras vän, men jag kan inte göra mycket åt deras problem förutom att lyssna. Och det är vad de flesta människor behöver då och då, någon som lyssnar så de kan få ventilera lite, och kanske under den stunden hitta en lösning på problemet. Nu ska jag försöka ta reda på vad som händer med resten av den här dagen.